Biografia

DAMAS GRATIS és un grup de cumbia villera fundat en Sant Ferran (localitat de la zona nord del Gran Buenos Aires, l’Argentina) l’any 2000 pel tecladista, compositor i cantant Pablo Lescano. Les seves influències musicals provenen principalment del grup peruà Les Merles en l’ús de guitarra elèctrica i la cumbia sonideramexicana en els seus efectes electrònics.

Al maig del 2010, Damas Gratis, al costat del cantautor argentí-estatunidenc Kevin Johansen, participen de la Festa del Bicentenari, on realitzen una versió del «Himne a Sarment». Això va venir aparellat de diverses crítiques i polèmiques, però també va tenir el suport d’alguns sectors.

Al novembre de l’any 2012, Damas Gratis van ser guardonats amb el Premi Carlos Gardel al Millor àlbum grup tropical per Esquivant l’èxit. Cal destacar, que el tema més reeixit d’aquest material és «Aquí la tens», un tema també compost per Rodolfo Garavagno i Koli Arce, que va ser interpretat a duo per Pablo Lescano i l’internacional Vicentico. Amb aquest disc i cançons d’aquesta envergadura (lletres d’amor), Damas Gratis es va convertir, des d’aquest moment, en el conjunt de la música tropical argentina de major succés.​ El 7 de desembre realitza el seu cinquè recital en l’Estadi del Lluna Park amb entrades totalment esgotades on amb músics convidats van festejar al costat del seu públic, els seus anys en activitat. En 2018 va retornar la seva popularitat quan es va presentar en el festival Lollapalloza l’Argentina on el gènere cumbia es presentava en aquest festival per primera vegada fent una de les millors participacions de la banda. En aquest festival es va fer molt popular gràcies a la cançó cover de No Et Creguis Tan Important amb Viru Kumbierón que va ser una de les cançons més escoltades en el 2018 a l’Argentina i arribant a escoltar-se en diversos països d’Amèrica Llatina. Després amb el cover M’Estranyaràs amb el mateix artista del tema anterior reconsolidó la seva popularitat amb el publico.

El vocalista va participar en pel·lícules com El Bonaerense (2002) i Tot terreny: La pel·lícula (2009), pel·lícula de la banda de rock Kapanga.