Un còctel de rumba i cuplet amb Arrels de Gràcia

El rumba i el cuplet són dos grans gèneres populars de la música catalana, nascuts a Barcelona,  al barri de Gràcia i al Paral·lel.

Als anys vint i trenta, el cuplet “Remena, nena” va tenir un èxit sensacional. “El canta la modisteta, la mecanògrafa, la raspa, el camàlic, el canonge adipós i la dispesera massissa”, deia amb molta gràcia el 1932 L’Esquella de la Torratxa. “Remena nena” se sentia per tot arreu.

El 1970 Guillermina Motta va editar un disc clàssic: onze cuplets en català,  dins la moda del “camp”, un estil que actualitzava de manera irònica els vestits, les cançons i els posats de la Belle Époque.

I ara, gairebé cinquanta anys després del disc de la Guillermina, i quan en fa vora cent que aquests cuplets feien riure i ballar al Paral·lel, Arrels de Gràcia els ha tornat a gravar en rumba amb un títol que ho diu tot: “Remena nen!”. Hi han afegit un dotze tema: “Jo sóc barcelonista”, que Guillermina Motta va gravar en un EP molt conegut el 1972.

ARRELS DE GRÀCIA, el grup encapçalat per Jonatan Ximenis, ha renovat la rumba catalana. El seu tema més conegut, “La moto” vacomençar a circular per les xarxes fa cinc o sis anys i va tenir milers de visites. Era un retorn a l’essència de la rumba de Gràcia, amb un aire de carrer popularíssim. Han publicat un munt d’EPs que culminen en el CD “Si fa o no fa” del 2017.

ARRELS DE GRÀCIA ha compartit escenari amb els Gipsy Kings, Manuel Malou, Shantel, Peret, Estrelles de Gràcia, Achilifunk Sound System, Els Délai, Estopa, i Joan Manel Serrat entre d’altres.